Cameroon in plain moldavian.


First attempt to change something, somewhere in the world.
februarie 8, 2011, 10:39 pm
Filed under: Cameroon.


I have a dream .. to change something in the world. Sună foarte banal şi naiv dar asta e..

Ador Africa, ador Cameroonul, dar de ce suntem atât de diferiţi?

Oamenii aici sunt extraordinari, deschişi şi de o neobişnuită bunătate. Îi ador. Însă totodată modul de a gândi, cultura lor şi mentalitatea încă e la un nivel foarte jos. Şi spun asta cu foarte multă durere.

Mă doare că gândesc atât de limitat, mă doare că sunt uneori încă sălbatici şi sunt mai materialişti decât credeam. Mă doare să văd bărbaţii făcând pipi în stradă, doare că femeile sunt cele care nu se văd mai departe decât la bucătărie şi majoritatea acceptă ca bărbatul să meargă na levo şi cât nu aş discuta cu ele îmi aduc argumente că nu am dreptate.

Dar mă doare cel mai mult că eu nu am putut schimba nimic. I failed.

Deşi mă tem să merg pe stardă, merg. Albii merg doar în cele mai scumpe restaurante, dar eu merg în unul obişnuit să schimb percepţia lor. Femeile nu merg singure la masă, dar eu prefer să o fac, să le arăt că nu e nevoie neapărat de un bărbat să plăteasca pentru ele. De ce eu mă pot schimba şi adapta la nivelul lor dar eu nu-mi fac nici un pas în întâmpinare?

Înflăcărarea mea de la început de a schimba lucrurile în compania mea se tot stinge. 4 luni am lucrat pentru a forma o echipa nouă de management şi aproape toate 4 au fost în zadar. Dacă îi laşi un minut fără supraveghere nu fac nimic, deşi toţi îţi spun că sunt gata la schimbări şi foarte motivaţi. Nimănui de nimic nu-i pasă.. de obiective…strategii…”noi n-avem nevoie de asta, 15 ani am lucrat aşa şi tot bine.” Sincer m-am simţit ca în perioada sclaviei.

Ne-am adus aminte atunci de Ries, care zicea „we cant change people’s minds” şi m-a durut şi mai tare. Păcat.

Am ieşit cu prietenii într-o seară într-un restaurant scump şi în sală erau numai albi. M-am simţit inconfortabil, dar cel mai aiurea e că simţeam ură faţă de toţi. Erau oameni care parcă s-au adăpostit după sobă la bunica la cald şi bine, şi afară ninge şi alţii îngheaţă. Sincer nu ştiu cum să explic acest sentiment de ură pe care îl aveam, deşi ştiind că nu au nicio vină de fapt. Cred că mă durea că iarăşi vedeam diferenţele între noi şi ei.

Problema mea nu e la nivel de companie sau că nu am reuşit să dezvolt ceva, etc. e mai mult la nivel moral că îmi dau seama că aceşti oameni au resurse naturale enorme în compataţie cu multe alte ţări mult mai dezvoltate, dar lipsa anumitor competenţe îi ţine la fundul mării.

Şi iarăşi doare.

Postul e naiv şi not that funny ca de obicei, dacă ceva, ignoraţi-l.

P.S. But the second attempt is about to come 🙂

şi iarăşi…

Reclame

11 comentarii so far
Lasă un comentariu

Iaca se termină povestea ta africană :(. Şi acum ce să mai citeşti pe blogosfera maldavenească??? Iarăşi despre filea şi vorona… Păcat. Poate rămâi acolo te măriţi cu-n negru faci 5 copchii frumoşi şi-ţi continui blogul palpitant 🙂 Ce zici?

Comentariu de Oleg

>:D<

nea, boring, maritat .. copkii .. ne dlea menea inca :))

promit sa fac ceva mai interesant si o sa ai ce citi 😀

Comentariu de elenascutaru

Africa a fost mereu sursa de resurse si sunt omaeni care sunt cointeresati ca lucrurile sa nu se schimbe…nu fi trista:) ca n’ai schimbat ceva, stii ce e „efectul fluturelui”?… apu iaca 😀

Comentariu de ion

exact, sunt parti interesate ca sa fie asa si sa valorifice resursele acestora si asta e cel mai teribil. Oamenii estia parca is folositi constant si fara prezervativ pritom. 😦

da cantecu e fain..

Comentariu de elenascutaru

ps: place cintecul 🙂

Comentariu de ion

e o greseala a schimba numai societatea sau regulile societatii lor. E necesara a fi schimabata mentalitatea a celor care contacteaza cu ei. Daca ei de mici copii aud legendele „albul e superior”, „e destul sa ai multi bani si esti megastar”, „voi lucrati…ne vom gindi noi”. Atit timp cit exista oameni cointeresati in a avea sclavi, lucrurile nu se vor schimba.
Am lucrat, si sper sa mai lucrez, cot la cot cu negri in mai multe state africane. Nenumarate ori am fost numit rasist, la care raspundeam: „DA! Urasc acei albi care v-au insuflat ideea ca ei sunt superiori voua si alte prostii …”
Majoritatea celor care nu au fost in Africa, au ideea ca si pina acuma sunt numai triburi, oamenii umbla goi si poarta doar o frunzulita. Asa am fost eu… asa ai fost tu … cu ideea aceasta au ramas o parte din prietenii nostri care au vazut numai cite ceva la „discovery” sau „national geographic”.
Poate nu ai putut schimba Cameroon-ul, insa ai prezentat pentru citiva albi un alt punct de vedere, care o vor percepe altfel.
Africa nu este numai jungla, lei, zebre, elefanti girafe si triburi ce danseaza dansuri hazlii sub melodia „i like to move it”.
este si acolo o societate, o viata si un ritm de dezvoltare.
Respect pentru blog…

PS:se simte dependenta de Afrika … asa cazuri sunt rare.

Comentariu de ruskii

problema e intradevar mult mai profunda, si inteleg ca tentativele mele sunt oarecum invizibile intr-o societate atat de mare, si urasc ideea asta de superioriate, si pana in prezent se inchina la tine si iti pupa mana, iar pe colegul sau de alaturi nici nu-l saluta. wtf?

multumesc tare mult pentru comentariu si mult mult succes tie! 🙂

Comentariu de elenascutaru

4 luni e puțin
trebu 1 viață, sau 2 😉

Comentariu de nicu

Nicu, aproape 8 luni, 4 asta tasku cela o durat 😛
dar, intradevar, tre mai mult..

Comentariu de elenascutaru

i know how u feel…cam trec prin aceeasi aici.hug, draga me!!It’s the journey that counts:*

Comentariu de Polly

Ms draga mea :***

Comentariu de elenascutaru
Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat asta: