Cameroon in plain moldavian.


Global technologies in Africa
noiembrie 13, 2010, 8:53 am
Filed under: Cameroon.


Care tehnolojii? Aici orice când vine vorba de electrocasnice, calculatoare, maşini etc. costă o avere pentru camerunezi. De ce? Pentru că absolut totul e importat, iar cum Camerunul se află cam departe de ţările mai avansate costurile logistice sunt uneori mai mari decât însăşi produsul importat. Ca să fie mai ieftine acestea sunt importate vechi şi utilizate deja.

Chinejii, sfolocii, care şi aşa au împlut lumea cu produsele lor, nu au taxe de import în Cameroon, respectiv produsele lor sunt cele mai accesibile, în rest un camerunez obişnuit nu-şi prea poate permite altceva.

Maşinile de spălat sunt un lux, toţi spală cu mâna sau la fiecare colţ poţi vedea curăţătorii sau malieni căruia le poţi da să-ţi spele rufele.

La fel şi o groază de internet cafe-uri, care îmi aduc aminte de Moldova de ceva timp în urmă, în care internetul e ca şi dial-up-ul. Să ai acasă internet e vreo 50$ pe lună. Orange stick cu 700 mb, care se duc în câteva zile costă 20$!! De viteză mare nici nu mai vorbesc, aici nu există aşa ceva.

Telefonia mobilă e la fel mult mai scumpă. Deoarece companiile care oferă aceste servicii au investit foarte mult în infrastructură, iar pentru a-şi recupera costurile oferă serviciile la un preţ mai ridicat.

Maşinile sunt second hand, şi încă de care second hand, ele sunt interzise de a fi utilizate în Europa, deoarece sunt prea vechi şi poluează aerul, respectiv ele sunt trimise în Africa. O astfel de maşină în Europa costa la vreo 500-700$, aici în urma costurilor suportate poate fi vândută la vreo 2000$ şi mai mult. Şi mai sunt şi o groază de motociclete, undeva la 2 mil. în toată ţara. Toate lasă o urmă neagră de fum în urma lor şi aerul e atât de poluat că vii acasă neagră. O haină poate fi îmbrăcată doar odată. Nu am mai văzut un oraş la fel de poluat. În Chişinău e aer super curat chiar şi lângă cel mai aglomerat drum în comparaţie cu Douala.

De fiecare dată le zic, stop breathing, you are killing yourselves! 😀


Reclame

2 comentarii so far
Lasă un comentariu

opa. ai scris totuşi. ni plaşi

Comentariu de alexandrugurdila

dap cum, toate pojelaniile se iau in consideratie 😀

Comentariu de elenascutaru
Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat asta: