Cameroon in plain moldavian.


To think or not to think?
august 22, 2010, 1:10 pm
Filed under: Cameroon.

Aseară o doamnă cu care m-am împrietenit la hotel, o cameruneză foarte drăguţă, mi-a dăruit o carte de rugăciuni. Şi mi-a spus să citesc în fiecare dimineaţă şi să mă rog la Dumnezeu să mă protejeze pentru că sunt pe pământ străin şi am nevoie de paza Lui.

Cu câteva zile în urmă un prieten mi-a citit o rugăciune pe care el a scris-o singur, rugându-se pentru unchiul său care e grav bolnav.

Prietenii mei, tineri, învârstă, merg duminica la biserică. Toţi se roagă lui Dumnezeu şi toţi sunt foarte credincioşi.

Apu iaka cum să le zic că eu nu-s tare religioasă?

Eu sunt obişnuită să trăiesc într-o societate în care majoritatea oamenilor se adresează lui Dumnezeu doar când au probleme şi merg la biserică doar de Paşti. Şi în general religia nu e cel mai la modă subiect pentru discuţii, pentru că întotdeauna apar contradicţii şi frustrări faţă de biserică şi preoţi.

Pe cînd aici oamenii pur şi simplu cred în Dumnezeu. Stau în rând să intre să asculte când vin diferiţi propăvăduitori ai religiei. Seminarele religioase sunt promovate pe billboarduri. Posturi TV religioase. La biserică muzică mult mai veselă decât la noi şi cu mesaje pozitive. Lumea cântă împreună, se simte bine. Pastorul vorbeşte foarte inflăcărăt încercînd să sensibilizeze pe cei veniţi la bisercă. „God is doing everythig for us! God takes care of us everyday! Hallelujah!” Şi toţi: „Yeah, Hallelujah!”

Aici dacă ai un job, nu e pentru că ai anumite cunoştinţe, experienţă, dar pentru că te-ai rugat lui Dumnezeu. Orice nu s-ar întâmpla bine e pentru că Dumnezeu a făcut să fie aşa. Un prieten, după ce i-am zis că n-am citit Biblia, n-a vorbit cu mine vreo 10 minute. Tucma m-am simţit aiurea (. Voi aţi citit Biblia? Că poate asta numai eu is aşa o depravată. Am citit când eram mai mică o carte religioasă, însă nu era Biblia.

Mottoul fiecărui camerunez e cam aşa: „Dacă te rogi lui Dumnezeu, ai de toate. Trebuie doar să te rogi.” Poate de asta ei şi sunt aşa lenoşi că aşteaptă tot Dumnezeu să facă pentru ei? Sper că asta nu-i prea jistoka din partea mea. Eu încerc în discuţii să explic mult mai logic cum se întâmplă lucrurile, tot ce primesc ca raspuns e că: „You’re thinking too much.” ))) Şi asta e şi explicaţia lor de ce eu nu mă îngraş: „Stop thinking and you’ll get fat” )) O dată stând la masă, aveam mâna sprijinindu-mi capul şi persoana de alături îmi zice: „Don’t do this, it means you’re thinking, we don’t like that.” Însă asta nu înseamnă ca ei nu gandesc deloc, ei fac asta la lucru, înafara lucrului mintea trebuie să se odihnească.

Eu cred în Dumnezeu. Dar cred şi în efortul pe care îl depui ca să ai sau nu. Însă oricum, din respect pentru doamna de la hotel am început să citesc acea cărţulie de rugăciuni.

Reclame

5 comentarii so far
Lasă un comentariu

Ileana, vez că dacă ti masturbezi are să îți crească păr pe mâini
da vopșe…e bine să ai credință, religia e un tool de manipulare, credința e ceva intern

Comentariu de nicu

N-am inţeles priciom masturbarea Nicu :/
da vopşă eu je zic că eu am credinţă, si nici nu am spus nimic rau, insa modul lor de gandire e total diferit si ma ciocnesc cu faze in care depun foarte mult efort sa fiu intelegatoare. Plus uneori religia aici mi se pare ca un mod de evadare intr+o stare in care ei se simt bine, dar in acelasi timp mi se pare ca e ca un anestezic care nu indeamna la actiuni 😦
Azi era o emisiune pe care o priveam din curiozitate si un bărbat, pastor cred ca, inconjurat de zeci de oameni care au venit sa+l asculte si se apropia de câte o persoană si ea povestea durerea lui/ei, la care el ii spunea să strige „Im free!!”şi să meargă acasă linistit si tăt a s shie ghini.

Comentariu de elenascutaru

carcoi
în comentariul anterior Nicolae Apostu a exprimat suținerea și suportul față de autorare într-un ton glumeț

Comentariu de nicu

mantsanesc :*

Comentariu de elenascutaru

🙂 mi-am adus aminte de bisericile de oameni de culoare din Brooklyn.
acolo pozitiv nastoiashii, intri si iesi plin de entuziasm 🙂

Comentariu de fermoar
Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat asta: