Cameroon in plain moldavian.


Camerunejîi.
iulie 27, 2010, 1:21 pm
Filed under: Cameroon.

Nişte lenoşi. Putori nu altceva. Nimic nu fac. Scriam mai devreme că îs săraci pentru că-s proşti. Îmi iau cuvintele înapoi. Nu-s proşti. Îs săraci că nu fac nimic.

Iresponsabilitate maximă. La mine la serviciu, şeful mi se plânge pe angajaţi că nu fac nimic, şi e conştient de asta, dar nu întreprinde nici o măsura. El crede că eu o sa-i pot motiva să facă ceva. În oficiul în care stau, e o altă companie de arthitectură. Toată ziua stau şi dormitează pe masă. Şi încă cum vine pauza de masă, deodată sar de pe scaun, şi merg să dormiteze 2 ore şi pe canapea.

Am un intern în responsabilitatea mea, apu în 5 zile o făcut o bază de date de 50 companii, stând cu cartea de informaţii în mână. Asta se putea de făcut în 2 ore. Stă în faţa mea şi deschide facebook, messenger, solitaire, fără nici un stres chiar dacă eu ridic ochii şi dau direct în monitorul ei. Îi zic ieri: „No facebook, no messenger, no solitaire!” şi ea uimită: „No?”, „No, blin.”

La compania aeriană, timp de 2 săptămâni merg la ei şi îi pun în faţa mea să întreprindă măsuri pentru a-mi găsi bagajul, cap cum ieşi din oficiu, ei revin la „normal”.

Am fost şi la aeroport să le zic şi acelora să caute. Îmi zic: „Bine doamnă, noi vă contactăm cum avem ceva noutăţi”. Sigur că nu m-au contactat. În plus când m-am dus a 2-a oară, doamna responsabilă juca on-line şi s-o făcut că nici nu mă recunoaşte.

Iaka de ce vin companiile internaţionale şi le exploatează resursele, li-i jele că se pierd altfel. Că localnicilor le e prea lene să facă ceva.

Aici nimeni nicăieri nu se grăbeşte. Oamenii merg pe stradă alene. Absolut pe nimeni nu vezi să meargă repede.

Însă există o explicaţie uimitoare dată de un camerunez într-o discuţie în care eu îmi expuneam frustrările. „E devină căldura”, zise el, „oamenii aici merg încet, lucrează alene, ca să nu transpire. Şi asta a devenit un mod de viaţă.” Sărmanii. „Voi, europenii” a continuat el, „lucraţi şi vă mişcaţi mai repede pentru că trebuie să vă încălziţi.” Mde, iaca nu ştiu ce să zic.

Dar acum înţeleg de ce negrii erau crud pedepsiţi când erau dominaţi de albi. Prosta altfel nu făceau nimic. Poate eu îs prea frustrată acum, însă astea-s toate adunate în 2 săptămâni şi ceva.

Însă ca să nu spun doar negativ, oricum cred că africanii îs oameni extraordinari la nivel moral. Prosta tre de pus la munshit oleacuţă )).

Reclame

4 comentarii so far
Lasă un comentariu

trebuia de ziua ta să îţi dau un ghişi cadou
ehh

Comentariu de nicu

da blin, vashe trebuia sa ieu unu cu mine :))
trimite-mi unu 🙂

Comentariu de elenascutaru

la lucru is lenoshi pentru ca nu li ea transpira dar la dansuri si tradicional party dau din busi si nu transpira ))))

Comentariu de Dima

Lucram ca sa ne incalzim dar ei sa nu transpire :))) capetz shi explicatie jileznaea :)))

Comentariu de Andrei Bargan
Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat asta: