Cameroon in plain moldavian.


Nunta africană.
iulie 24, 2010, 6:07 pm
Filed under: Uncategorized

La familia mea gazdă e nuntă.

În ogradă, în casă, unde n-ai călca îi plin de rude. Familiile africane îs tare mari. Şi la nuntă toţi vin. Mai ales că dau şi bani. Mirele şi familia lui dau bani familiei miresei. Şi se dă fiecaruia în parte: bunicăi, bunelului, mamei, tatălui, surorilor şi fratilor, copchiilor acestora şi uneori şi la câţiva unchi şi mătuşe, cred că în cazul în care mirele are mai mulţi bani. Dacă familia mirelui n-are bani, apu mirele trebuie să-i aprovizioneze, să nu se dea de ruşine cumva.

Însă oleacă de introducere.

Până la nuntă, dacă se intâlnesc ei, bine, da se poate şi fără asta. Băiatul merge la cel mai învârstă din familie şi o cere pe fată de mireasă. Acolo se înteleg ei, matincă baiatul tot plăteşte ceva, şi pun tăt la cale. Sărmanii bărbaţi. Eu niş nu m-aş însura în locul lor )).

Nunta propriu zisă n-aş zice că-i aşa de veselă. Destul de tsivilino. Toţi stau, discută, mănâncă, mai este şi oleacă de muzică pe fundal, dar încet. În una din camere un bărbat, posibil capul familiei, ţine un fel de cuvântare, cred că zice ceva deştept, căci la fiecare final de propoziţie toţi strigă tare ultimul lui cuvânt parcă accentuând cele spuse, dau din cap în semn de confirmare şi bat din palme chiuind. Parcă îs în filmele americane, în care pastorul zice ceva şi corul de alături: „Amin!”, „Hallelujah!” „He says the truth!”

Mai departe nu ştiu ce urmează. Da presupun că prosta tusovcă. Vă zic dacă ceva ))).

P.S. Am mai aflat că în ziua nunţii toţi bărbaţii se pun într-un cerc, mireasa stă în mijloc, având un pahar de vin merge şi din toţi băbaţii îl alege pe cel ce urmează a-i fi soţ. Faină tradiţie.

Reclame

2 comentarii so far
Lasă un comentariu

iuiuiu, cum s’ar zice)))

Comentariu de Lilia

Am studiat antropologie culturala, si mie chiar mi-e interesant sa aflu traidtiile la difertie popoare… chiar te rog, ciind ai timp sa continui sa scrii articpole si notite interesante sau socante pentru tine! Cu siguranta vom invata si noi din ele! 🙂
Enjoy! XoXo

Comentariu de Tatiana
Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat asta: